SVARTEDALENS HUSKY

Blog

view:  full / summary

Tånga Hed 2014

Posted by Niklas on September 13, 2014 at 9:35 AM Comments comments (0)

Förra helgen var det så dags för Sphk västras Utställning och polarhundsträff i Tånga hed . Vi åkte ner på fredag kväll redan. Lördag morgon kl 9 började själva utställningen med domare Ellie Marie Klepp. Vi hade anmält alla unghundar + Blitzen och Nessa .


Först ut skulle Ruby . Han är ju inte riktigt lika kontaktsökande som sina systrar och även om han gärna kommer fram till folk och pussar på dom vill han gärna göra det i sin takt och är inte jätte förtjust i att folk klämmer sig på han detta i kombination med att han pratar hela tiden vad man än gör, gör det lite svårt i utställningringen . Han sprang jätte fint och stod bra när domarn klämde igenom honom men när hon kom bakifrån och skulle kolla tänderna på han så morra han till vilket var synd domarn sa att han skulle fåttt excellent men nu åkte ut på en gång så det var det blev tyvär ingen avel eller uppfödar grupp heller då , har tänkt att vi ska öva på detta ett par gr men det blir liksom aldrig av .RubyHursom efter Ruby var det för våran del Tolovana och Galena som vi anmält i unghundsklass tikar . Båda skötte sig bra och Galena fick excellent och blev 3e bästa tik, Tolovana fick excellent med ck och placerade sig som bästa tik 1 =) .


Näst på tur var Minto som vi anmält i öppenklassen för att vi skulle slippa leta upp en handler till henne om vi ställt henne i unghund samt att hon enligt oss såg mest vuxen ut . Även Minto skötte sig även om hon är lite svårare att ställa än sina syskon . Hon fick excellent och sluta som 3e bästa tik. Efter Minto var det Nessa i bruksklass. Nessa behöver bara 1 cert till för att bli Seuch men hon har kvar en stor kall fläck på bröstet sen hennes skada i sommras hon skötte sig iaf bra och sluta även hon som 3e bästa tik =)


Nessa i ringen


Till sist var det dags för Blitzen i championklass hon gick mot Ylwas fina Maggan . Idag blev det Blitzen som drog det längsta strået och vann båda fick excellent med Ck . Så nu hade vi alltså Blitzen och hennes dotter Tolovana som skulle in i bästa tik klass . Jag tog Blitzen och Marie tog Tolovana . Vi fick springa ett par varv medans domarn plocka bort fler och fler hundar tilslut var det bara dom 4 st kvar som skulle placera sig och bland dom var både Blitzen och Tolovana =) Det slutade med Blitzen som Bästa tik 1 totalt och Tolovana som 2a bästa tik !! =) Riktigt roligt specielt med Tolovana faktiskt .


I bäst i ras så gick Blitzen mot Ylwas fina IO vi fick springa ett par varv och tillslut placerade domaren IO som BIR och Blitzen som BIM , Grattis Ylwa ! samma hundar blev även BIR/BIM Bruks då båda är bruks meriterade .


Isdimma Blitzen BIM/BIM bruks                                           Snowstreams IO  BIR/BIR bruksEftet sjävla utställningen tog vi det chill och pratade med massa trevligt folk som vanligt senare på kvällen var det föredrag om att åka nordiskt med hund av Inge Eklund och efter det gemmensam middag . Vi stannade kvar tills på söndagen då det var dags för västras lilla skojrace . Jag körde ett 4 spann med Blitzen- Galena Ruby och Nanoq samt 1 gång med kickbike med Nessa och Minto . Dom jobbade på riktigt bra och det är bra tävlings träning för dom .


Tack alla för en trevlig helg !

SKK nationella utställning i Backamo

Posted by Niklas on August 26, 2014 at 8:50 AM Comments comments (0)

I söndags var vi på utställningen i Backamo , det är nog den utställningen som är närmast oss tar runt 40 min att köra dit från oss . Vi hade bara anmält Calle som nu är veteran och som inte ställts på länge så vi tänkte det skulle vara skoj . Det var 20st anmälda i rasen om jag minns rätt även om det var några som inte dök upp . Calle sköte sig fint som vanligt och lyckades inte bara med att bli bästa veteran utan bäst i Rasen =) =) mycket skoj att lyckas med detta med en veteran

Calle har ju en gedigen meritlista från utställningar och skoj att kunna hålla ställningarna även som veteran !Det blev en lång väntan på finalerna och i mestadels ösregn men som tur var var det många vänner på plats då oxå malamute ringen var precis brevid oss . I Bis veteran så blev vi tillslut placerade på en 2a plats !! =) vi han knappt ta emot rosetter och foder innan vi fick springa vidare till förhands granskningen inför finalen i grupp 5 här fick jag oxå sällskap av Lena och Sandra med sina fina Grönlandshundar samt Malamute ! Calle har visserligen placerat sig i gruppen flera gånger förut men konkuransen är stenhård och med storvinnande Faraohundar , amerikan akitas osv och nu desutom som veteran men vi lyckades att placera oss som 3e bäst i grupp 5 =) Så man kan säga att vi är mycket nöjda med denna helg


Tack Tina och Johanna för att ni tog kort och väntade kvar tills finalerna var klara !
Det har ju blivit desto mindre SKK utställningar för våran del på senaste då vi satsar mer på dragtävlingar, och Nikita och Calle är ju dom hundar som gått riktigt riktigt bra på utställning ( även  om flera av våra andra oxå gått bra) men tänker då på stora länsklubbsutställningar ,grupp placeringar osv . Calle är ju 8 nu och Nikita blir 6 dom är ju välmeriterade båda 2 men vi kommer väl att ställa ut dom nångång då och då för skojs skull iaf,Planer

Posted by Niklas on August 21, 2014 at 1:05 PM Comments comments (0)

Nu drar äntligen träningen igång på riktigt känns det som även om det fortfarande är ganska varmt och man inte kan köra specielt långt eller hårt . Vi har planerat in några utställningar samt ett par barmarks tävlingar vi tänkt åka på och det ser nu ut som följande

31 augusti : Officiel utställning i Backamo ( SKK) dit vi bara anmält Calle

6/7 september : Sphk västras officiela utställning / polarhundshelg i Tånga hed

14 september  : Officiel utställning i Eslöv ( SKK) dit vi bara anmält Nessa

19/21 september : Rasspecialen för Siberian Husky i Idre

4 oktober : Höstdraget i Hällefors ( barmarks tävling)

5 oktober : Dubbeldraget i Filipstad (barmarks tävling)

11/12 oktober : Barmarks SM i Mora

25/26 oktober : Nybro Draget ( barmarks tävling)

sedan kör vi eventuellt skåne draget 15/16 november då är unghundarna tävlingsklara så kanske kör den som en första tävling för 1 eller 2 av domTolovana vilar sig iform inför vintersäsongen ;)


Så det blir fullt upp med aktiviteter framöver =) Snö tävlingarna har ju inte kommit ut än så vi får se vilka det blir men ser fram emot dom mest då unghundarna då får vara med och tävla. På barmarksäsongen är dom fortfarande för unga för tävling ( förutom skånedraget då;)


Hoppas vi ses i spåren !sommaren går mot sitt slut

Posted by Niklas on August 9, 2014 at 1:50 PM Comments comments (0)

Det har varit en varm sommar men nu börjar kvällstemperaturerna sjunka något förhoppningsvis kan man snart komma igång med träningen på riktigt ! Hittils har hundarna tagit det riktigt lugnt lekt lite i rasthägnet på kvälls kvisten när temperaturen lagt sig något. Inte många utställningar har det blivit heller, vi hade anmält Nessa till Borås och Askersund i hopp om att få det sista certet hon behöver för sitt Seuch men hon lyckades dra upp ett riktigt stort kött sår på magen när hon var ute och lekte så hon har fått bo inne i en månad med tratt istället då det inte läkte riktigt som tänkt. Men nu är hon bra iaf :) !.I borås ställde vi dock Ruby och Minto oxå som båda fick excelent , Minto med Ck och placering i bästa tik =)(Har försökt hålla uppe lite kondition i sommar genom att springa med hundarna men det har varit väldigt varmt för både mig och dom även om det inte gått så fort och vovvarna alltid fått minst 2 badstopp på vägen)Vi har dock anmält Calle till Backamo nu i slutet på augusti då han ställs som veteran för första gången , Sedan har vi anmält Nessa till Sofiero ( numera Eslöv) får se om pälsen dom raka bort hinner växa tillbaka något . Vi har oxå anmält Blitzen , Nessa , Minto , Tolovana , Galena och Ruby till Sphk västras utställning i Tånga hed samt rasspecialen i Idre så det ska bli skoj ! Men sedan blir det troligvis inga fler utställningar utan fokus( pengar ) kommer ligga på barmarks och snö tävlingar .(När det är riktigt varmt orkar dom inte ens stå upp och busa ;))


Riktigt roligt skall det bli nu när vi har 4st unghundar att köra in och förhoppningsvis 7st tävlingsklara hundar till vintern . Till barmarkssäsongen är dom fortfarande för unga så det blir radarparet Blitzen - Nessa alternativt Nanoq att tävla med på barmark i år igen men det har ju gått bra innan så förhoppningen är att det ska gå lika bra /bättre i år =) . Vi kommer åka på barmarks SM samt Nybro säkert någon/några fler men det är inte spikat vilka riktigt än och snö tävlingarna får vi se vilka det blir när dom kommer ut men Västras vinterrace lär det bli iaf !

Lite bilder från rastgården

Posted by Niklas on June 16, 2014 at 3:40 PM Comments comments (0)

Varit lite dåligt med uppdateringar på senaste men här kommer ett par bilder ifrån rastgården iaf =)


Nessa , Nikita och Blitzen solar sig lite


Ruby , Minto och Nessa väntar in en chans att ge sig på stackars Tolovana ;)


Ruby fäller av sig all sin päls just nu , har anmält honom till en utställning nu i slutet av Juni men vi får väl se om det är någon ide ;)


Minto samlar sig efter lite bus


Som det brukar vara med unghundarna i rastgården , Full fart och bus hela tiden

Blitzen SEUCh och Bil strul

Posted by Niklas on May 6, 2014 at 3:45 PM Comments comments (0)

Sen den 25 mars då jag lyckades krocka med våran Subaru har det varit konstant bil problem . Lämnade in subarun på lackverkstan och fick då reda på att det kommer att ta ett tag att få den fixad minst 2 veckor, Det kommer visa sig ta mycket längre tid än så närmare bestämmt 41 dagar då jag idag fick tillbaka bilen , Först var det fel front dom fått levererat sen saknades krock sensorer nu när jag väl fått den så ska fortfarande en till strålkastare bytas ut när dom får den ;/ . Under tiden Subarun var på verkstan pajade oxå våran Berlingo som nu efter åtskiliga tusenlappar rullar igen . Jag fick låna en firma bil att köra hem med under tiden subarun var på verkstad och oxå denna bil pajade då höger framfjäder bara lossade helt plötsligt på motorvägen. Så hoppas nu verkligen vi slipper bil strul framöver nu !


Hursom lyckades vi ta oss ner på den första sphk utställningen för säsongen i Vaggeryd . Det var många siberian Husky anmälda 109 om jag minns rätt så det blev som så att Tina Pärmo som eg skulle döma de andra raserna också fick döma siberian valparna samt junior klassen som vi ju hade Galena , Minto , Tolovana och Ruby anmälda i , Göran Hallberger dömde resterande siberian Husky .


Först ut av våra hundar var Ruby i Junior Hanar, han är inte så förtjust i att bli klämd på så såg mest detta som bra träning för han och det gick bra han fick ett excelent och blev 2a bästa hane i sin klass. Sedan var det dags för hans systrar . Jag tog Galena , Marie tog Tolovana och Tina( min syster) tog Minto. Det gick oxå mycket bra för tjejerna Minto blev 1a i sin klass med excelent och ck , Tolovana 2a med excelent Ck och Galena 3a med excelent, riktigt bra debut för dom i sin första officiela utställning ! =) . Nästa klass vi skulle in i var Bruksklass tikar där vi hade anmält Blitzen och Nessa båda 2 var kraftigt urfällda och det var mycket hundar med så hade inga stora förhoppningar , Nessa fick excelent och domarn gilade henne mycket men tyckte hon var för tunn för dagen vilket vi kunde hålla med om, Blitzen tyckte han oxå om och efter många varv i ringen togs hon upp som hund nr 1 trots att hon inte alls var i kondition nu var oddsen ganska stora att vi kunde ta hennes sista cert vilket vi inte hade haft några förhoppningar på innan , Det var dock några veteraner kvar som hade bruksmerit och skulle kunna få det men ingen av dessa går vidare från veteranklass . I bästa tik klass är det många tikar med. Från oss är Blitzen , Tolovana och Minto med . Tolovana är först av våra att bli avtackad , därefter åker Minto ut som hund nr 5 precis innan placering vilket är väldigt bra för en junior tik att hamna så högt upp =) . Blitzen Blir placerad som nr 4 totalt och är den som får ta emot certet !! då Vinnaren redan är champion och dom andra 2 tikarna inte är bruksmeriterade . Blitzen blir alltså Svensk utställningschampion =) vilket var väldigt roligt


Blitzen och hennes valpar Bis 1 i avelsklass


Vi ställde oxå upp i avelsklass där vi vann och blev BIS 1 ! =) och i Uppfödarklass där vi blev 2a bästa grupp av väldigt många vilket är väldigt roligt extra roligt att det går bra med ens egen uppfödning

en uppdatering

Posted by Niklas on April 22, 2014 at 2:20 PM Comments comments (2)

Nu var det väldigt länge sedan vi uppdaterade bloggen har inte riktigt funnits tid ;) . Men ska försöka få med lite av det vi hunnit med på senaste


I februari var det så dags för årets enda snö tävling Polarhundsmästerskapen i Orsa , Vi bodde hos Nanoqs uppfödare Malin Sundin och fick även låna in en 4e hund ( Tia) till spannet av Malin. Efter 2 dagars tävlande slutade vi på en 5e plats =) 
packat och klart


I Mars åkte vi upp för en veckas rekreations körning i Drevdagen och valparna fick testa att dra på snö för första gången vilket gick kanon =)
Men Mars blir ingen månad vi kommer minnas med glädje då våran älskade Skacke fick somna in 11,5 år gammal ;( . vi hade märkt att han spytt upp blod och tog in honom till veterinär som konstaterade en stor tumör i halsen . Vi ville inte att hans sista tid i livet skulle bli av lidande så vi valde att ta bort honom på en gång då han alltid och fortfarande var en glad och kelig och arbetsglad vovve .Vi kommer verkligen sakna fina Skacke som tur är lever han vidare genom våra valpar som han är farfar till .


i April var det så åter dags för en barmarkstävling ( Nybrodraget) Vi ställde som vanligt upp i 2RC klassen som hade ett ganska stort startfält. Blitzen och Nessa jobbade på bra och bortsett från ett trassel så gick rundan kanon efter första dagen låg vi på en 1a plats med 2an och 3an tätt i häl . Dag 2 jobbade dom oxå på bra upplevde det som att det inte var riktigt samma tryck från start vet inte om det berodde på att vi inte hade någon att jaga efter i start kanske men dom jobbade ändå på i ett bra tempo hela rundan vi körde lite långsammare dag 2 även om vi inte hade något strul vi tappade vår ledning med 4 sekunder och Slutade på en 2a plats men är mycket nöjd över vårat silver och framför allt att hundaran jobbat på bra !


Nu blir det sommarvila inga fler tävlingar på ett tag och vi drar ner en del på dragträningen men försöker att köra lite så långe tempen tillåter . I sommar blir det väl en del utställningar men har inte riktigt bestämmt vilka än förutom Sphk södras utställning i Vaggeryd som vi kommer besöka nästa helg där har vi anmält Blitzens valpar samt Blitzen och Nessa som båda behöver 1  cert till för att bli SE UCH men båda är nu totalt urfällda så inte så stor risk för det nu kanske ;)

Unghundar och inst?lld t?vling

Posted by Niklas on January 27, 2014 at 1:10 PM Comments comments (0)

Får väl börja kalla valparna för unghundar nu snart :) då dom snart är 9månader nu , Träningen med dom går bra dom jobbar på bra blir roligare och roligare när man kan börja köra dom lite mer och lite längre nu .


Hade ju bara tänkt köra 2 tävlingar i vinter Lekvattnet för att vi är ju ändå där och arrangerar den samt polarhundsmästerskapen. Lekvattnet blev ju tyvär inställd då snön kom alldeles för sent i år så då återstår bara polarhundsmästerskapen som är nu till helgen . Vovvarna känns eg inte alls bra tränade för sprint lopp på snö då vi tränat många pass kortare än normalt samt hållit nere fart då vi prioriterat träning för valparna snarare än träning för tävling har ju inte heller 4 st egna tävlingsklara i vinter utan har tacksamt fått lov att låna in en 4e hund av Malin sundin. Men det ska hursom bli skoj att få köra iaf en snötävling i år =) blir premiären för i år på släde på tävlingsbanan


Galena i led tillsamans med Nessa , Blitzen och Tolovana i point , Skacke och Minto i team samt Ruby och Nanoq i wheel


Alla valparna har fått testa att gå i led och alla har gjort det bra , Galena och Minto sticker ut lite extra nu då dom alltid gått fullt hela vägen ,Galena ligger och tuggar på en leksak


Minto, Nikita och Skacke jagar Tolovana

Valparna b?rjar bli vuxna

Posted by Niklas on November 16, 2013 at 5:55 PM Comments comments (0)

Valparna växer ordentligt här hemma , tror dom ligger runt 52-53 i mankhöjd nu dom får gärna växa lite till på höjden för min del =) men dom har ju ett tag till på sig då dom nu är 6,5 månad . Dom har oxå fått testa att gå med korta sträckor i spannet och dom drog på som dom aldrig gjort något annat full fart frammåt bara så kommer bli välbehövligt tillskott när dom framöver kommer kunna gå med mer och mer . Här kommer lite bilder på dom små monstrerna .


Tolovana och Minto busar
Ruby

Minto och Ruby jagar Tolovana ;)
TolovanaGalena och farfar skacke i bakrundenMintoValparna redo att gå med på en liten sväng i spannet


barmarks SM och SOC

Posted by Niklas on October 31, 2013 at 2:05 PM Comments comments (0)

Den 19-20 oktober var det så dags för barmarks SM i filipstad. Jag hade tagit ledigt på fredagen så vi skulle kunna komma upp i tid och gå banan samt beskitiga hundar och fordon osv . Vi kom iväg lite sent men han precis upp så jag kunde köra banan med Nanoq och Skacke innan det blev mörkt. Vi hade bokat en liten stuga som låg bara en 5-10 minuter från tävlingsplatsen och där bodde oxå flera andra deltagare . Det var över 280 starter på detta SM så det var mycket folk . I min klass 2rc var oxå en av de största klasserna med 20 anmälda ekipage . På lördag morgon kom vi upp på tävlingsplatsen i god tid , Det var ganska behagligt väder på morgonen någon minus grad men vi skulle inte starta på ett tag så det han bli några plus och sol men ändå helt okej . Vi kom iväg lite sent till start missade han som starta före men han fram till startfållan när det var en 30 sek kvar .


Blitzen och Nessa gick ändå iväg bra och dom höll ett ganska bra tempo banan igenom dock saknade jag lite tryck uppför specielt på slutet men tyckte ändå att dom jobbat på bra . När vi senare fick se resultat listan såg jag att vi låg på 4e plats med 4 sek till bronset och 24 till guldet så det var bara ladda om inför dag 2, med i bakhuvvet vet jag att dom brukar gå bättre dag 2 .


På söndagen var det ändå lite kallare ute än det var dagen innan . Denna dag är vi i start i tid och beöver inte stressa fram till starfållan ;) . Blitzen och Nessa gick iväg riktigt bra och när vi kört lite mer än halva banan känner jag att det har definitivt gått fortare idag riktigt bra tryck i vovvarna . När man kört runt 3,5 km kommer man in mot mål men ska sedan svänga av för att gå ytterligare än 2 km innan man kommer till mål och här han jag köra en bit minns inte riktigt hur långt så kände jag att framdäcket kändes konstigt , Skiit oxå jag har punka !!! inget man vill få på barmarks SM specielt som vi körde för pallplats . aja det var ju inte såå långt kvar så beslutade mig för att sparka allt vad jag hade och hundarna drog faktiskt på riktigt bra trots att det gick trögt att köra på fälgen så när vi väl kom i mål var man ju inte helt nöjd men med hundarna var jag iaf riktigt nöjd dom hade jobbat på riktigt bra och lyckades trotts detta behålla våran 4e plats nu med 3sek till bronset vi hade förbättrat vår tid med 12 sek mot dag 1 =)


skit däck !


Tyvär har jag inga bilder från själva tävlingen


Helgen efter var det dags för Scandinaviska mästerskapen i i Nybro SOC


Vi har lixom tidigare år boende i ett trevligt hus tillsammans med Malin Granqvist och Johan Olsson , Sen var även Min syster Tina och Daniel med Tilde och hennes kompis Maja med i år .


Till denna tävling hade vi investerat i en ny kickbike ;) vi hade redan innan planer på att skaffa en ny och ha till tävling och ha kvar den gammla till träning då den är sliten lite här och var så vi passade på att köpa en direkt av kickbike på plats i Filipstad helgen innan .


Denna tävling var det dock mycket varmare temperatur på, 14 grader och väldigt hög luftfuktighet var det vid start på lördagen :/ . Minns inte exakt hur många starter det var men har för mig 23-24 st ? . När det så var våran tur att starta kände jag inte alls igen Blitzen hon gick inte på alls med tryck utan Nessa fick driva på själv efter ett tag gick Blitzen på mer och mer och dom höll väl galopp större delen av banan men det var ingen snabb galopp detta kan ju såklart bero på att det var väldigt varmt , aja bara ladda om inför dag 2 och hoppas dom går bättre vi låg nu på en 8e placering men det var väldigt tajt då det iaf bara var en 16 sek till pallplats .


Till dag 2 hade arrangören kortat banan till 4 km pågrund av värmen , Men får våran del började det likadant inget tryck i början på Blitzen men kom igång mer och mer och dom sprang ju såklart på hela banan men inte med den explosivitet jag brukar se . Vet inte om det kan bero på att hon var i höglöp men det har jag aldrig upplevt som något problem tidigare eller om det helt enkelt var värmen , Dom gick iaf imål med god fart och glada båda dagarna så dom tog inte ut sig såppas så dom blivit överhettade i värmen . Vi klättrade en placering och slutade på en 7e plats .


Vi vet inte riktigt i dagsläget om det blir någon mer barmarkstävling i år eventuellt kör vi skånedraget , Nu har ju Blitzen skadat sin sporre oxå så får se om vi kan komma igång med träningen nu snart utan att hon får ont förhoppningsvis . Och det är inte många dagar kvar tills valparna är 6 månader och då har vi tänkt att försiktigt börja träna dom lite i spannet vilket ska blir riktigt , riktigt roligt =)


Rss_feed